neděle 4. října 2015

Strach z uprchlíků? - vlastně nedostatek sebeúcty


Tohle není článek (dobře, tak spíše glosa) o tom, kolik uprchlíků kam běží, tak se nemůžu ohánět čísly. A taky nemusím, protože o to v celé kauze vlastně vůbec nejde. Když si zrekapituluji pár mých rozhovorů na tohleto téma z posledních týdnů, vždy šlo vlastně o větší či menší strach. Dovolím si tvrdit, že o iracionální strach. A není vyvolaný ani médii ani politiky ani krvelačnými islamisty. Lidé se bojí 'globálního problému', 'mladých mužů', 'cizí kultury'.
A proč je to iracionální? Protože s těmihle věcmi se nedá nic dělat. Jediné s čím můžeme pracovat jsme my sami. A nemluvím o tom, že je třeba sbalit pytel dek a jet na Balkán přesvědčovat se o čemkoli. Klidně můžeme zůstat doma s vlastní hlavou. Protože ten prapůvodní strach, co ty všecky, o kterých jsem se zmínila i nezmínila, zastřešuje, je strach z vlastní nedostatečnosti. Podřadnosti naší víry, organizace, kultury, kterou má ohrozit příliv cizinců. Nemluvím o sebevědomí, pod které bych zařadila to, jak jsme pyšní na svůj životní styl. Ale o sebeúctě, o tom, jak dokáže naše společnost eliminovat nebezpečí již dávno zavedenými procesy, které by se měly kreativně přizpůsbit aktuální situaci. Jak dokáže naše kultura zpracovat nové prvky bez obav z toho, že si z nového vezme něco jiného, než to dobré. Obava z toho, že příchozím nemáme co nabídnout, že je o našem přístupu ke světu nemůžeme přesvědčit. 
Jaké potřebujeme lepší argumenty než presumpci neviny, milosrdenství, přemýšlení a racionalitu, proaktivitu...(klidně doplňte další) Proč tedy lidi třídíme u dveří? Jasně, že přijde kde kdo, ale bude to první sekta, se kterou se tu budeme vypořádávat, nebo snad první domácí násilník, vyžírka?
Já nemám strach.

2 komentáře:

  1. Zacnes strach mit, az na Rivce nebude jediny puvodni obyvatel? (Tak jako se stalo mnoha jinym sidlistim v UK)? Tam jiz "nase spolecnost" neni a misto mit nebude. Za mne, to neni o prizpusobovani, ale o vytlacovani.

    OdpovědětVymazat
  2. Samotny jev presunu velkych casti populace ci celych narodu neni sam o sobe nicim novym ani necekanym. Lide utikali pred valkou, chudobou a za lepsimi zivotnimi podminkami v minulosti a jiste je to trend, ktery se bude opakovat. No a jednim z nevyhnutelnych efektu tohoto jevu je stret kultur, jazyku, zvyku a vyznani puvodniho obyvatelstva a toho noveho. A tak jako pri jinych prirodnich (fyzikalnich, biologickych) procesech, ta dominantni sila prevladne a vstreba tu mene dominantni. To, ze lide maji strach je podle me zcela prirozene. Na druhou stranu je to podle me jev nevyhnutelny, ktery se muzeme sice snazit odklonit od nasich hranic, ale nemuzeme jej zastavit. Soustredila bych energii na aspon castecnou regulaci nasledku prilivu velkeho mnozstvi lidi a jejich naslednou integraci.

    OdpovědětVymazat